Niezbędny sprzęt gastronomiczny na start każdej restauracji

Wielu osóbom, które chcą otworzyć własną restaurację, nie chodzi tylko o pieniądze czy „świetny pomysł”. Chęc założenia restauracji wynika także z pasji do jedzenia, radości z jej przyrządzania i chęci dzielenia się nią ze światem. Podobnie jak w przypadku każdego przedsięwzięcia biznesowego, sukces zależy od kilku czynników oprócz pasji. Jednym z najważniejszych czynników przy otwieraniu restauracji jest sprzęt gastronomiczny.

Jakie wyposażenie jest potrzebne do kuchni gastronomicznej?

W kuchni dzieje się magia. A sprzęt, którego będziesz tutaj potrzebować, bardzo różni się od tego, czego potrzebujesz w swojej zwykłej domowej kuchni. W zależności od rodzaju biznesu, który zakładasz, będziesz potrzebować bardziej wytrzymałego sprzętu, który nadąży za codzienną eksploatacją.

Urządzenia chłodzące

Największym i najdroższym sprzętem, jakiego potrzebuje każda restauracja, są lodówki i zamrażarki. Przed zakupem należy rozważyć wybór róznych rodzajów urządzeń dostępnych na rynku. Zasadniczo można wybierać między urządzeniami typu walk-in lub reach-in. Weź pod uwagę wielkość swojej restauracji i swoje potrzeby.

Urządzenia kuchenne

Dobre piekarniki i kuchenki niekoniecznie są magicznym składnikiem dobrego jedzenia, ale bardzo pomagają. A jeśli chcesz sprawnie działającej kuchni, musisz zainwestować w wysokiej jakości sprzęt do gotowania. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele projektów i modeli, dzięki czemu bez problemu znajdziesz takie, pasujące do Twojej przestrzeni.

Akcesoria kuchenne

Twoi kucharze będą potrzebować wyznaczonej przestrzeni, aby odpowiednio przygotować jedzenie. W przypadku tych przestrzeni najlepiej wybrać stal nierdzewną. Jest nie tylko łatwa w czyszczeniu, ale także trwała: nie zniszy się szybko pod wpływem ciągłego użytku i czyszczenia środkami chemicznymi. Warto przygotować listę wszystkich narzędzi i urządzeń, takich jak miksery lub blendery, których będziesz potrzebował do przygotowywania posiłków.

Półki

Oprócz lodówki potrzebujesz miejsca do prawidłowego przechowywania towarów i upewnienia się, że są chronione przed pleśnią, brudem i bakteriami. W tym celu możesz zainstalować regały na ścianach lub wózku.

Zmywalnia

Czyszczenie narzędzi i przyborów jest tak samo ważne, jak przygotowanie samej żywności. A bez odpowiedniego zlewu lub zmywarki Twoja kuchnia nie będzie w stanie dobrze funkcjonować.

Naczynia i przybory kuchenne

Należą do nich wszystkie patelnie, garnki, szpatułki, blachy do pieczenia i inne rzeczy, których potrzebuje Twój lokal gastronomiczny.

Higiena

W prowadzeniu gastronomii, profesjonalny sprzęt higieniczny jest jedną z naważniejszych rzeczy, które musisz mieć. Sprawdź wszystkie wytyczne dotyczące bezpieczeństwa i warunków sanitarnych i upewnij się że Twoja kuchnia spełnia normy przeciwpożarowe. Niektóre z rzeczy, których możesz potrzebować, to antypoślizgowe maty podłogowe, gaśnice, dozowniki środków chemicznych do czyszczenia i tym podobne.

Otwarcie własnej restauracji wymaga wiele planowania i przemyślenia, przynajmniej z pozoru, miliona rzeczy na raz. Nie ma jednego, gotowego rozwiązania dla wszystkich lokali gastronomicznych: każda restauracja ma swoje własne, unikalne potrzeby. Przy wyborze i zakupie sprzetu gastronomicznego polecamy skorzystać z usług firm takich jak Gastrro.pl które nie tylko mają w ofercie duży wybór profesjonalnego sprzętu, ale również pomagają w projektowaniu, doradzają, szkolą oraz serwisują i montują sprzęt gastronomiczny